Bak

Bak (Capricorn) jellemzése

Kezdőlap » Asztrológia » Jegyek értelmezése » Bak (Capricorn) jellemzése

Az Állatöv tízedik jegye, 270°- 300°

Évszaka: A tél kezdete (kb. december 22 – január 20.).
Polaritása: Negatív – Nőies-befogadó, yin.
ElemeFöld – Kardinális, mozgásba hozó jegy.
Uralkodó bolygója: Szaturnusz.
Háza: X. ház (kardinális ház).
Az állatöv szemközti jegye: Rák
Üzenete kulcsmondata: Én rendet, struktúrát és világosságot teremtek.
Kulcsszavai: Fegyelem, korlátozás, általános mértékek, objektivitás, célkitűzés.

Három egymással összekötött félkör szimbolizálja az ellentétek: az ég és a föld, a fény és a sötétség egyesülését. A Bak a téli napforduló jegye, amikor a fény lassan ismét túlsúlyba kerül.

A zodiákus körén a bak a tizedik jegy. És akkor most újra befelé fordulunk kicsit (mert már felismerted a sormintát, egyik jegy kifelé az azt követő befelé áradó) gyűjtögetünk. De még hogy gyűjtögetünk… (Egyáltalán nem úgy, mint egy Bika, itt inkább gondolj vissza Dagobert McCsip bácsira 🙂 )  A Nyilas által felismert eszmék egy Bakot már legkevésbé sem elégítenek ki. Hiszen nem tudja ezeket megfogni, letapogatni, hova tovább pénzt csinálni belőle. És akkor sorba is vettük, ami a Bakot legfőképp jellemzi.

Ami nem kézzelfogható, számára nem is létezik (kellemetlen, ha a spiritualitás olykor láthatatlan világának törvényei mégis betalálnak igaz? 🙂 ) És akkor a pénz, pénz, pénz, minden mennyiségben. Na nem arról van szó, hogy érzelem mentes pénzhajhászok lennének, sőt, nagyon is vannak érzelmeik, mélyen belül vigyázza őket, (igazi megtiszteltetésnek kell venned, ha ezt engedi, hogy lásd csak szólok!) de felismerte, hogy a fizikális világban (legalábbis ő erről van meggyőződve 🙂 ) az anyagi javak, a birtoklás és gazdagság vezet a boldogság útjára. (Ne akard erről kioktatni annál sokkal szilárdabb az ő meggyőződése e téren 🙂 )

Minthogy szilárd meggyőződésről és földes jellegről beszélünk egy Bak esetén, így rendkívül hűségesek. “Járt utat járatlanért el ne hagyj!” Képzelj el egy olyan megrázó, traumatikus helyzetet, amibe beleroppansz, ami kilapítja a lelked… Na akkor elárulom, hogy egy Bak ebből is simán talpra áll. Nem úgy regenerálódva és újjászületve, mint egy Skorpió, egész egyszerűen minél nagyobb akadályba ütközik annál nagyobb erővel töri azt szét és veselkedik neki. Bármennyire is jól hangzik mindez, vele járó következmény, hogy kicsit megkérgesedik, megkeményedik ő maga is. És ha már következmények; gyakorlatias felfogásának köszönhetően pontosan tisztában van azzal, hogy minden ok és okozat – kedves Bak, csak jelzem, hogy ez a karma törvénye is, csak te máshogy hívod a fizikai világban :-).

Tudatosan vagy tudattalanul, de az egyetemes törvényt tiszteli (karma mondd ki legalább egyszer na 🙂 ) mitöbb, igyekszik ezt mással is betartatni. Ebben nagy segítségére van uralkodó bolygója a Szaturnusz (korlátozás bolygója, karma bolygó). A börtönőrtől (a korábbiak alapján nem szorul magyarázatra), a politikusig a bányászon át minden olyan szerepet képes magára ölteni és élni vele, ami korlátozást, tanítást vagy épp növekedést kreál, komoly erőfeszítés és munka árán.

Milyen is mikor egy kemény bak-pillanatot élsz át?

Minden olyan élethelyzet amikor akadály gördül eléd, és megbizonyosodsz róla, hogy azt hogyan fogod megoldani Bak-pillanatban vagy.

Amikor a végső jutalomra gondolsz, arra, hogy célod megvalósítod újra Bak-pillantot élsz meg.

A bak bájos tulajdonságai:
Mivel szikla keménységű jelleme van, érzelmeit képes ellenőrizni és legyőzni is, kérlek adj neki visszajelzést, mert ebben a hideg valójában elfelejti (vagy el sem hiszi) hogy szeret és szerethető:
– megrendíthetetlen
– kitartó
– megbízható
– gondos
– szervezett
– józan
– tárgyilagos
– felelősségtudatos
– gazdag és mély belső világgal rendelkezik
– képes legyőzni önmagát is
– a tanító a bölcs az apa archetípusa.
és még megannyi szigorú és nevelő, de a végtelenségig jó szándékú tulajdonság birtokosa.

A bak nehéz pillanatai:

Mondhatsz róla bármit, úgyis lepergeti magáról (azért esténként visszajátssza fejben és kielemzi a fájó részeket):

– egocentrikus
– megközelíthetetlen
– zárkózott
– magának való
– korlátozó
– rideg
– bizalmatlan
– kételkedő
– depressziós
– melankólikus
– megkeseredett
– munkamániás
– számító
– megalomániás

És ha van bak kollégád ezeket el ne mondd neki, mert úgy kicsinál a számító hidegségével, hogy alig várod, hogy elmenj onnan, de ezek a tulajdonságok is mind jellemezhetik a Bak szülötteit.

A Bak motivációja/célja:

Teljesítmény és feladat orientált, így fontos számára, hogy előre megtervezett pontokba szedett szabály szerint haladjon minden és mindenkivel be is tartatja a rendet. (Biztos, hogy mellette nem fogsz lazítani amíg feladat van. Nem is ismeri a lazítás fogalmát 🙂 )  Ő az, aki a közösség biztonságáért felelősnek érzi magát és szigorúan, de jó indulattal óva int mindenkit.

Bak házi feladata

Már a feladat szó hallatán is azonnal elindul a hegynek felfelé, alig várja, hogy megugorja ezt is 🙂 Na nem rohanva, amolyan megfontolt és leigázó Bakos energiával. És akkor meg is érkeztünk a feladathoz; mi lenne, ha egyszer nem önös érdekből (és még csak nem is anyagi javakért, igen jól olvastad, figyeld itt van újra: nem anyagi javakért!) hanem olyan kötelességtudatból cselekednél, ami a saját ambíciódon túlmutat. Nem, nem kell rögtön a Krisna völgybe vonulni, de néha-néha azért igába kéne hajtani ezt a hatalmas erőt, ami benned lakozik, hogy máson is segíts. És akkor bekövetkezik a sorsszerű következmény is (nem baj, szereted az ok-okozat összefüggéseket); mivel a mértéket nem ismered (ne vitatkozz, akkor is csak hatalmasban tudsz gondolkodni és kész) átestél a ló másik oldalára és mindenki problémáját a válladra veszed. Ha már eljutottunk idáig akkor engedd, hogy lámpást gyújtsak neked, és ismertessem, hogy nem, nem kell minden terhet a válladra venni, és most tedd szépen le azokat, hogy lásd milyen tiszteletre méltó és példaértékű ember lettél a terhek súlya alatt, és ahogy letetted őket megtanultad az elengedést is. Be is BAKtattál a célvonalon és mind kezet akarunk fogni veled, tanulni bölcsességed mert egy igazi példává lettél! 🙂

Fizikai/érzelmi/szellemi szintjei:

1.szint = Átgázol mindenkin a sikerért. (“Ó, műtéted lesz, jobbulást. -Főnök Pistike már megint nem jött- megoldom!”)
2.szint = Túl sok áldozatot hoz a céljaiért. (“Nem voltam idén szabadságon. Jó akkor 10 éve nem voltam, na és?!”)
3.szint = A lényeg tudója és ismerője rengeteg tapasztalata által. Szerény és egyszerű marad ezek ellenére is. A bölcsességét átadja másoknak.

A Bak princípium megfelelői a különböző síkokon

Színei: Kék, mint a leghidegebb szín, amely nyugalmat, koncentrációt, önuralmat sugároz (sötétkék), fekete, antrazit, zöldes-fekete.
Illata: Fanyar-kesernyés.
Ízei: Keserű, fanyar (pl. fekete tea).
Formái és alakjai: Szűkös, szigorú, formája és alakja csak a legszükségesebbre szorítkozik, takarékos, sovány, keskeny, tartós, inas, csontos, stabil, erős kontúrok (az elhatárolódás princípiuma).
Növényei általában: Lassan növekvő, ellenálló, kevés virágú növények, olyan növények, amelyek nehéz körülmények között és árnyékban is megélnek; moha, páfrány, borostyán, repkény, salátaboglárka, kömény, mandragóra.
Fái, bokrai: Tűlevelűek (minimális levélzet), tuja, jegenyefenyő, tiszafa, tölgyfa, rododendron.
Gyümölcsei, zöldségei: Zeller, fekete gyökér, dió, aszalt gyümölcs. Virágai: Máriatövis, tárnics (encián), havasi gyopár, gallyak.
Fűszere: Só.
Gyógynövényei: Kömény, orbáncfű, boróka, szakállas zuzmó.
Állatai: Kis igényű állatok, amelyek nehéz, szűkös körülmények között is megélnek; igavonó állatok, erős páncélzatú állatok; kecske, birka, kőszáli kecske, szamár, öszvér, juhászkutya, holló, varjú, csóka, uhu, éjjeli bagoly, búbos banka, vakond, egér, tengeri csikó, krokodil, teve.
Anyagai: Bőr (a bőr, mint határ és védelmi funkció), minden ásvány, különösen a kövek és mészkő, ólom, szén, minden barna és fekete földfajta.
Ásványai, fémei: Ólom, gránit, szén, ónix, barna jáspis, obszidián. Nézd meg a Bak jegy szülötteihez illő ásvány ékszereket.
Tájai: Sziklás, kopár, karsztos területek, hegyvidék, szakadékok, fjordok, gleccserek, tűlevelű erdők.
Foglalkozásai: Stabilitást, állhatatosságot, biztonságot igénylő foglalkozások, amelyek állandó növekedést és a felelősség vállalását kínálják; felemelkedést és szociális elismerést kínáló foglalkozások; karrierfoglalkozások, olyan foglalkozások, amelyek tisztán felismerhető törvényszerűségeknek vannak alávetve és struktúrát, rendezést követelnek meg; tapasztalatot és érettséget igénylő foglalkozások, bizalmi pozíciók, olyan foglalkozások, amelyek a privát élet alárendelését követelik meg a nagyobb teljesítmény és kötelességteljesítés érdekében; egyértelmű beosztást nyújtó foglalkozások; állami állások, a családi hagyományból következő foglalkozások. Alkalmazotti foglalkozások, igazgatási pozíciók. Pénztáros, raktárkezelő, levéltáros, geológus, történész, csillagász, matematikus, fizikus, ásványszakértő, agronómus, statisztikus, mezőgazdász, tanár, szociológus, építőmester, mérnök, építész, kőműves, statikus, építési, városrendezési irodák alkalmazottja, építési megbízott, talajkutató, bányász, tímár, fazekas, órás, konzervátor, politikus.
Hobbijai, sportágai: Ásványok gyűjtése, fazekasság, hegymászás, teljesítménysportok (hosszútávfutás), akadályfutás, sífutás, állatidomítás.
Közlekedési eszközei: Vasút, villamos.
Lakóstílusa: Világos, inkább tárgyi berendezés, amely a munkaterületre, a berendezésre és a legszükségesebbekre szorítkozik (japán terek).
Napja: Szombat
Társadalmi formái: Bürokrácia, totalitárius államok, osztályok, kasztrendszer.
Országai: Bosznia, Albánia, Bulgária, Mexico, Afganisztán, Trácia, Macedónia, Izland
Városai: Moszkva, Ulm, Brüsszel, Oxford, Augsburg, Port, Varsó.
Testrészei: Csontok, csontváz, térd, ízületek, bőr, inak és szalagok, fogak, lép, haj.
Betegségei általában: Kristályosodási folyamatok, kőképződés, szklerózis, öregedési és zsugorodási folyamatok, hiánybetegségek, hajhullás, általában a krónikus betegségek.

Örülök, hogy találkoztunk.

Iratkozz fel, hogy minden héten kaphass emailban is fantasztikus tartalmakat. 😉

Mit is?
- Heti megjelent cikkek
- Előrejelzések
- Asztrológiai érdekességek
- Fejlesztések az oldalon
- Kedvezmények

Nem spammelünk! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatunkat.
Bármikor le tudsz iratkozni természetesen.

Érdekelhet...

Friss cikkek

Asztrológia

2024. 21. hét

2024. május 20-26. Hétfő 05.20. Nap-Neptun szextil Érzékenyebbé válsz más emberek és a környezeted rezgéseire.

Tovább olvasom »