Bolygók

Bolygók értelmezése

Kezdőlap » Asztrológia » Bolygók értelmezése

Minden bolygónak van energiája, amelyek hatnak ránk, függően attól, hogy születési képletünkben melyik elembe (tűz, víz, levegő vagy föld elem) és állatövi jegybe kerültek. (természetesen a fényszögek finomítják vagy erősítik azokat)

Minden bolygónak megvan a maga “uralmi” helye, vagyis, hogy melyik jegyben fejti ki legoptimálisabban, ha úgy tetszik a maximumon a hatását. Példaként, ha a te Marsod, ami az erő, a férfiasság, tettrekészség stb.. beleesett egy halak jegyében (víz elem) ami pedig inkább a befelé fordulás, az önzetlen szeretet stb szimbóluma úgy logikusan arra lehet következtetni, hogy a te haragod (már ha van egy halak Mars-al egyáltalán?!) elszáll, megsemmisül, mi több nem is biztos, hogy kitudsz állni magadért egy vitában vagy bármilyen élethelyzetben. Mivel a marsikus tüzes energiát a halak vizes jellege kioltja. 

A bolygóknak összesen 4 helyzete lehet ahogyan hatását kifejtheti (nem is sok igaz? 😉 )

Uralomban
(domicil)
Emelt, erőben
(exaltáció)
Rangvesztésben
(exil)
Esésben
(fall)
NapOroszlán, 5. házKos, I. házVízöntő, 11. házMérleg, VII. ház
HoldRák, IV. házBika, 2. házBak, X. házSkorpió, 8. ház
MerkúrIkrek, 3. ház,
Szűz, 6. ház
Vízöntő, 11. házNyilas, 9. ház,
Halak, 12. ház
Oroszlán, 5. ház
VénuszBika, 2. ház,
Mérleg, VII. ház
Halak, 12. házSkorpió, 8. ház,
Kos, I. ház
Szűz, 6. ház
MarsKos, I. ház,
Skorpió, 8. ház
Bak, X. házBika, 2. ház,
Mérleg, VII. ház
Rák, IV. ház
JupiterNyilas, 9. ház,
Halak, 12. ház
Rák, IV. házIkrek, 3. ház,Bak, X. ház,
SzaturnuszBak, X. ház,
Vízöntő, 11. ház
Mérleg, VII. házRák, IV. ház,
Oroszlán, 5. ház
Kos, I. ház
UránuszVízöntő, 11. házSkorpió, 8. házOroszlán, 5. házBika, 2. ház
NeptunuszHalak, 12. házOroszlán, 5. házSzűz, 6. házVízöntő, 11. ház
PlútóSkorpió, 8. házSzűz, 6. házBika, 2. házHalak, 12. ház
A bolygók rangja (dignitása) és kozmikus helyzete

*A fenti zodiákusok nem azonosak az asztrozófia által használt 14 csillagképpel, bár könnyen összekeverhető.

Uralom / Domicil:

Akkor van uralomban egy bolygó, ha abban a jegyben áll, amelyiknek az ura. Pozitív helyzet, mivel itt tud a legharmonikusabban megnyilvánulni. Pl: Hold a Rákban (Mindkettő vizes jelleg). Ez a természetes otthona, mivel a Hold egy nőies energia, egy anya archetípusa, gondoljunk csak a rákokra:) így máris érthető.

Rangvesztés/ Erővesztés / Exil:

Az uralmi jeggyel szemközt a bolygó bukott helyzetű lesz. Ez egy határozottan negatív elhelyezkedés, mivel a jegy természete ellentétes a bolygó természetével. Pl: egy Hold a Bakban. A Hold, mint “puhaság, lágyság” egy kemény, szikár Bakban…

Erőben / Emelt / Erőnövekedés / Egzaltáció:

Jó kozmikus helyzetnek számít, mert ilyen helyzetben a bolygó extra erőhöz jut. Olyasmi, mint amikor valakit nagyra méltatnak, kineveznek.. Néha viszont kicsit “elszállt” is lehet.
Tehát nem az uralmi helyzete, ahol komfortos, rutinos, optimális… annál picit magasztosabb neki. Mintha adnál egy red bull-t a bolygónak abba a jegybe; az uralmiba is jó, de az erőnövekedésben extra.
Pl.: Hold a Bikában. Puhasága kicsit keményül, de még mindig a jólét, a gondoskodás van szem előtt.

Esés / Fall:

Az előzővel ellentétes állapot. Nem negatív, csak szegény ott nagyon nem érzi jól magát.
Vizes-tüzes jellegek párosa például. -tehát egy Mars (tüzes) esésben van egy Rákban (vizes jelleg).

Vándor / Peregrinus:

Semmilyen helyzetben nincs, nincs a helyén az égitest. A jel szerinti ura, pl. a Nap az Ikrekben áll, neki az ura a Merkúr és teljes mértékben fennhatóságot élvez a Nap fölött. Egy adott horoszkópban a Merkúr fogja az Ikrek Napú embernél meghatározni, hogy az a Nap hogyan fog működni.

Az uralkodó égitestek befolyásolják az általuk uralt bolygót, és annál erőteljesebben befolyásolják, minél rosszabbul állnak a bolygók. Pl. egy Szűzben lévő Vénusz esetében a Merkúr szinte 100%-ig uralja a Vénuszt, de a Kosban vagy a Skorpióban levő Vénusz esetében a Mars uralja 100%-ig a Vénuszt. A száműzött és esésben levő bolygók teljes mértékben alárendelődnek az uruk állásának, hogy áll az ő uruk, diszpozitoruk.

Uralmi csere:

Ne felejtsük ki a teljesség kedvéért (már csak azért is, mert behatóan tudom tanulmányozni önmagamon is :)) Amikor két jegy saját uralmi bolygója fel van cserélve. Pl: Bak uralkodó bolygólya a Szaturnusz az Ikrekben van, de az Ikrek uralkodója a Merkúr a Bakban. Ilyen esetekben úgy kell elképzelni, hogy szabadon váltogatod a kettőt. Amikor amelyikre szükséged van (persze nem tudatosan) de ugyanúgy megéled néha az Ikrek Merkúrt, mint Ikrek Szaturnuszt, vagy a Bak Merkúrt vagy a Bak Szaturnuszt, az adott helyzettől függően, melyikre van szükséged.

…És akkor, hogy összepárosíthasd a radixodban levő bolygók és azok helyzetét (vagyis mi az, ami az erősséged vagy gyengeséged adott életterületen, mert ugye az is számít ám, hogy melyik házba-életterületre esett a bolygó a jegyben) a fenti táblázatban láthatod ki hol érzi jól magát, alább pedig a bolygók összefoglalását.

(Részletesebben is taglaljuk, ha a bolygó nevére kattintasz, de összefoglalásnak álljon itt röviden, érthetően)

Nap

Tűz jelleg, férfi energia, cselekvés, életerő, hatalom, nyitottság, önbizalom…


uralomban van: Oroszlánban (ragyog, hát ragyog egy oroszlánban a nap, nem kell túl magyarázni)
erővesztésben: Vízöntőben (túl különc a napnak)
erőnövekedésben: Kosban (robban, de még milyet!)
esésben: Mérlegben (fél üzemmód)

A Nap az Oroszlánban a királyságot szimbolizálja, a Vízöntőben az udvari bolondot, akit kiröhögnek, lejáratnak. Nem jó a Napnak a Vízöntőben lenni.


Hold

Vizes jelleg, női energia, odaadás, gondoskodás, érzelem, lelkivilág, anyaság…

uralomban van: Rákban (drága anyukák)
erővesztésben: Bakban (ridegebb apukák)
erőnövekedésben: Bikában (határozott drága anyukák)
esésben: Skorpióban (nem fér bele a Holdnak a manipuláció!)

A Hold a Rákban hozhatja a legnőiesebb, a leganyásabb, a legotthonteremtőbb, a legcsaládcentrikusabb analógiát, ezt stabilabbá teszi, ha a Bikában emelt helyzetben van. A Bakban száműzött, ez azt jelenti, hogy a Bak Hold sokkal hűvösebb, kimértebb, távolságtartóbb, ott nem érzeni azt az anyai melegséget, amit kellene a Rák Holdban. A Skorpióban esésben van, mivel a Hold alapvetően a legérzékenyebb égitest, a Skorpióban kifejezetten szenved, mert mindent magára vesz a Skorpió Holdú ember, állandóan van valami baja, mintha mindenki összefogott volna ellene.


Merkúr

Levegős jelleg, tiszta ész, értelem, gondolkodás, intelligencia…

uralomban van: Ikrekben, Szűzben (a két legintellektuálisabb jegy!)
erővesztésben: Nyilasban, Halakban (nehezen érted meg az ő gondolat menetüket)
erőnövekedésben: Vízöntőben (zsenik, a Vízöntő Merkúrral rendelkezők zsenik)
esésben: Oroszlánban (nem érvel, ordibál)

A Merkúr az ész, az intellektus, kommunikáció kiváló az Ikrekben és a Szűzben és a Szűzben még emelt is és ez azért jó, mert a Merkúrnak a Szűz ad egy támpontot, egy szorgalmat. A Halak Merkúrnak ide-oda elterelődik a figyelme. A Merkúr az intellektus, a kapkodó, csapkodó figyelemről van szó, a Halak az még szétszórtabbá teheti. A Halakban és a Nyilasban száműzött, itt még jellemző, hogy nem annyira egyszerűen fejezi ki magát, sokszor túlbonyolítja a kommunikációját.


Vénusz

Nőies jelleg, harmónia, egyensúly, kapcsolat, érzelem, erotika, szerelem, művészet…

uralomban van: Bikába, Mérlegben (igazi művész szakértők, esztétika minden mennyiségben)
erővesztésben: Skorpióban, Kosban (nem érzi jól magát feketében a Vénusz- Skorpió, egy nő ne férfiasodjon-Kos)
erőnövekedésben: Halak (ő már nem csak szakért ő maga a művészlélek)
esésben: Szűzben (ne analizálj, nőiesedj)

A Vénusz fantasztikus művészi képességekkel van ellátva akár a Bikában, akár a Mérleg jelben áll. Ez mindenre kiterjed, óriási a kulturális érzéke, a szépérzéke, az érzelmi gazdagsága, ez az érzelemgazdagság még fokozódik a Halakban, ott nagyon erős a Vénusz. Viszont érzelmileg azonnal hűvösebbé válik, ha a Szűzben van és érzelmileg nagyon sérülékennyé válik, a szavak elképesztő, hogy mit tudnak benne okozni. A Kosban és a Skorpióban száműzött, ami azt jelenti, mintha valaki gyönyörűen kifesti a falát és egy másik ember odamegy és belerondít falfirkákkal. A Vénusz agressziónak éli meg a vele ellenszenves, agresszív cselekedeteket, márpedig a Skorpió és a Kos ilyen helyzetet eredményez. Az az ember, akinek itt áll, az szintén hajlamos a közönséges megoldásokra, mert itt a Vénusz már nem tud finom lenni.


Mars

Tüzes jelleg, férfi energia, cselekvés, törekvés, akarat, ösztön, erős szexualitás, testi erő, energia…

uralomban van: Kosban, Skorpióban (robbanékony-kosban, mosolygós gyilkos-skorpióban)
erővesztésben: Mérlegben, Bikában (nem érünk rá diplomáciára-mérleg, túl lassú-bika)
erőnövekedésben: Bakban (na ez már felkaptat a hegyen, kitartó energia)
esésben: Rák (ne drámázzál már, ne sírdogálj)

A Mars a Kosban és a Skorpióban erőben, akaratban, energiában félelmetes tud lenni, ezt még csak fokozza a rendkívül céltudatos és előrehaladó Bak Mars és rögtön kihúzzák alóla a talajt, ha a Rákban van a Mars, az azt jelenti, hogy nem mer kiállni magáért, ugyanez érvényes a Mérleg és a Bika Marsra is, annyi különbséggel, hogy a Rák Mars még érzelmileg is alá van aknázva, mert a Hold jelében van.


Jupiter

Tanulás, filozófia, nyelvek, világnézetileg, szerencse, nagyítás, terjedés, igazság…

uralomban van: Nyilasban, Halakban (igazi bölcsészek-nyilasban, képességek felnagyítása-halak)
erővesztésben: Ikrekben (a felszínességet nem kell nagyítani inkább..)
erőnövekedésben: Rákban (érzelmek, odaadás minden mennyiségben és még azon is túl)
esésben: Bakban (a szerencse nem a bakoké, ugyebár ők a kemény munka hívei.)

A Jupiter a boldogságra adott nyitottságot képviseli az beszűkül a Bakban, nem tud kitágulni. A Jupiter a törvény, az igazság, a Bakban esésben van, ott mindent el lehet követni. A Bak Jupiterrel nagyon oda kell figyelni, hogy mindent a lehető legtörvényesebb módon csináljon, mert még a börtön sincs kizárva egy ilyen állásnál. Az Ikrekben, a Szűzben száműzött, itt alapjában véve, ha a Jupitert általánosságban véve az erkölccsel a morállal hozzuk kapcsolatba, akkor a Nyilasban, Halakban, Rákban a legnemesebb, a Bakban, az Ikrekben és a Szűzben erkölcsi szempontból a legbefolyásolhatóbb.


Szaturnusz

Korlátozás, gát, tradíció, hagyomány, óvó-védő, lezárulás, határvonás, stabilitás, hidegség…

uralomban van: Bakban, Vízöntőben (na ugye a bakok-a mindig kitartó bakok, korlátokat könnyen döntögető-vízöntő)
erővesztésben: Rákban, Oroszlánban (hogy szabnál határt az érzéseknek?! -rák, engem te ne korlátozz!-oroszlán)
erőnövekedésben: Mérlegben (majd pont kimérve, jut is - marad is)
esésben: Kosban (itt biztos nem hirtelenkedsz)

A Szaturnusz a Bakban és a Vízöntőben a hatalmi berendezkedésről szólhat, a Mérleg Szaturnuszú ember a legigazságosabb akar lenni, ennek pont az ellentéte a Kos Szaturnusz, a felelősség felvállalás tekintetében a Bak, a Vízöntő kevésbé van bajban, viszont komoly bajban van a Kos, Rák és Oroszlán Szaturnusszal született ember, nagyon nagy teher neki minden olyan helyzet, ahol neki felelősséget kell vállalni. Itt két szélsőség a jellemző vagy abszolút alul vállalja magát, vagy hajlamos arra, hogy túlvállalja magát, annyi súlyt és annyi felelősséget vesz a nyakába ugyanennél az állásnál.


Uránusz

Újdonság, hirtelenség, ingadozás, szétszakítás, megrázkódtatás, ötlet…

uralomban van: Vízöntőben (szárnyalj-alkoss-ötletelj)
erővesztésben: Oroszlánban (csak semmi hirtelenség kérem, méltóságteljesen haladnék)
erőnövekedésben: Skorpióban (bátor lépés rombolással kezdeni az újra, de legyen)
esésben: Bikában (ma még megmodulsz?!)

Neptunusz

Irracionalitás, fantázia, illúziók, tudatalatti, megérzések…

uralomban van: Halakban (most ezt álmodtam vagy ébren voltam?)
erővesztésben: Szűzben (nem most nem kell a több ismeretlenes egyenlettel kiszámolni)
erőnövekedésben: Oroszlán (szép is a szerelem, majd én megmondom ki kibe szeressen)
esésben: Vízöntőben (ne lázadj, ne háborúz….)

Plútó

Mély változások, átalakulás vágya, kirekesztés, kitörés, halál, tudattalan, elfojtott tudatalatti…

uralomban van: Skorpióban (akkor most meghalok, de feltámasztom magam)
erővesztésben: Bikában (le se lehet rombolni olyan szilárd, pedig néha kéne egy restart)
erőnövekedésben: Szűzben (kiszámolod pontosan mennyi adrenalin kell a tűbe, amivel szíven szúrod magad)
esésben: Halakban (te még össze se raktad magad, mit romboljak le?!)

Chiron

Egy olyan kisbolygó vagy aszteroida, amelyből százezernél is több kering a Mars és a Jupiter közötti térségben. Pályája a Szaturnusz és az Uránusz között van.

Karmikus sebek jelölő bolygója

Megoszlanak a vélemények, bolygó-e egyáltalán (most éppen nem, lefokozták) de asztrológiai szempontból annak számít. A látható és láthatatlan világot köti össze (a Szaturnusz még látható, az Uránusz már nem szabad szemmel) értelmezése ugyanolyan fontos egy képletben, mint a többi bolygónak.


Lilith - Fekete Hold

Lilith

Fekete Hold Lilith – talán kissé kilóg a sorból, se nem bolygó, se nem aszteroida, de még égitest sem. Egy számított matematikai pont, de értelmezése az égitestekhez hasonlóan történik.

Rejtett belső erőforrás


Uránusz, Neptunusz, Plútó

Az asztrológusok azt találták ki, amikor ezeket a bolygókat felfedezték, hogy abban a jelben emeltek ezek az égitestek, amely bolygóval közösen uralkodnak. Az Uránusz mellett a Szaturnusz is uralkodik a Vízöntőben, viszont a Szaturnusznak a másik jele a Bak, ennek következtében úgy találták, hogy az Uránusz a Bakban lesz emelt, a Rákban lesz esésben.

A Neptunusz esetében a Jupiter a másik ura a Halaknak, a Jupiter másik jele a Nyilas, akkor a Neptun emelt a Nyilasban, és esésben van az Ikrekben.

A Plútó esetében a Skorpióban uralkodik a Mars, a másik jele a Marsnak a Kos, tehát akkor a Plútó emelt a Kosban és esésben van a Mérlegben.

Ez az egész emeltség kérdés megfigyelési tapasztalaton alapul.

Annak érdekében, hogy könnyen megértsük a bolygók működését, szem előtt kell tartani, hogy három nagyon eltérő kategóriába tartoznak. Erről a Bolygók kategóriái cikkben olvashatsz.

Kapcsolódó tartalmak
Érdekelhet mégOldalakCikkek
Alapfogalmak az asztrológiában
Csillagászati alapismeretek
Jegyek
Bolygók értelmezése
Házak jelentése
Fényszögek
Aszcendens
Holdcsomópontok
Nap | Nap a jegyekben | Nap a házakban
Hold | Hold a jegyekben | Hold a házakban
Merkúr | Merkúr a jegyekben | Merkúr a házakban
Vénusz | Vénusz a jegyekben | Vénusz a házakban
Mars | Mars a jegyekben | Mars a házakban
Jupiter | Jupiter a jegyekben | Jupiter a házakban
Szaturnusz | Szaturnusz a jegyekben | Szaturnusz a házakban
Uránusz | Uránusz a jegyekben | Uránusz a házakban
Neptunusz | Neptunusz a jegyekben | Neptunusz a házakban
Plútó | Plútó a jegyekben | Plútó a házakban
Chiron | Chiron a jegyekben | Chiron a házakban
Lilith | Lilith a jegyekben | Lilith a házakban
Nap
Hold
Merkúr
Vénusz
Mars
Jupiter
Szaturnusz
Uránusz
Neptunusz
Plútó
Chiron
Tranzitok
Nap tranzitjai a házakban
Hold tranzitjai a házakban
Merkúr tranzitjai a házakban
Vénusz tranzitjai a házakban
Mars tranzitjai a házakban
Jupiter tranzitjai a házakban
Szaturnusz tranzitjai a házakban
Uránusz tranzitjai a házakban
Neptunusz tranzitjai a házakban
Plútó tranzitjai a házakban
Nap tranzitjai a jegyekben
Hold tranzitjai a jegyekben
Merkúr tranzitjai a jegyekben
Vénusz tranzitjai a jegyekben
Mars tranzitjai a jegyekben
Jupiter tranzitjai a jegyekben
Szaturnusz tranzitjai a jegyekben
Uránusz tranzitjai a jegyekben
Neptunusz tranzitjai a jegyekben
Plútó tranzitjai a jegyekben

Örülök, hogy találkoztunk.

Iratkozz fel, hogy minden héten kaphass emailban is fantasztikus tartalmakat. 😉

Mit is?
- Heti megjelent cikkek
- Előrejelzések
- Asztrológiai érdekességek
- Fejlesztések az oldalon
- Kedvezmények

Nem spammelünk! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatunkat.
Bármikor le tudsz iratkozni természetesen.

Érdekelhet...

Friss cikkek

Asztrológia

2024. 21. hét

2024. május 20-26. Hétfő 05.20. Nap-Neptun szextil Érzékenyebbé válsz más emberek és a környezeted rezgéseire.

Tovább olvasom »