Átlagos haladása: keringési ideje 50,4 év, a pályája miatt egy-egy jegyben a tartózkodása nem egyenletes. Némelyik jegyben kevesebbet másban sokkal több időt tölt el.

karma – sérülés – fájdalom – megtapasztalás

Chiront a görög mitológiában a kentaurról nevezték el, aki gyógyító és tanító volt, aki ironikus módon nem tudta meggyógyítani magát.

– ahol sérülést hoztunk magunkkal
– ahol be nem gyógyuló lelki sérüléseket szenvedünk!
– ahol az ösztöneink és az intelligenciánk összehangolásával komoly sikereket érhetünk el!
– ahol törvényen kívülinek érezzük magunkat!

A születési radixunkban szereplő Chiron rámutat arra, hogy saját mély lelki sebeink eredményeként milyen gyógyító erőkkel rendelkezünk. Az élet ezen területein túlkompenzálhatunk. Chironnak, mint sebesült gyógyítónak először szembe kell néznie az alacsony önértékelés és az alkalmatlanság érzésével, és meg kell tanulnia felülemelkednie ezeken a problémákon.

Mivel a seb mélyre nyúlik, és keményen dolgozhatunk, hogy legyőzzük. Mint ilyen, a Chiron a nagy tudás, tapasztalat, tehetség és bölcsesség mutatója. Még ha problémás is a saját tapasztalatunk a kérdésekkel kapcsolatban, tapasztalataink segítenek bennünket, és az élet ezen területein kiváló útmutatók, tanácsadók lehetünk.

A jele és a ház elhelyezése megmutatja nekünk a sebünket, és azt, hogy hogyan jelenik meg az életünkben. A Chiron körüli témák közé tartozik, hogy hogyan lőhetjük lábon magunkat, képletesen szólva, miként károsíthatjuk meg magunkat vagy ápolhatjuk a sebeinket. A Chiron által érintett területeken a saját utunkat járjuk.

A Chiron a bizonytalanságot, a bűntudatot és bizonyos mértékig az alázatosságot jelképezi. Végtelennek tűnő szükségét érezzük, hogy bizonyítsunk az élet ezen területein, egészen addig, amíg meg nem tanuljuk, hogy a bizonyítás egyszerűen soha nem működik! Sőt, a végén még hatástalanabbnak érezzük magunkat.

Chiron-Nap nehéz aspektusaival például hajlamosak vagyunk úgy érezni, hogy nem vagyunk hatékonyak kreativitásunk kifejezésében. 

Az ilyen aspektusokkal rendelkező emberek gyakran szükségtelenül aggódnak a teljesítményük miatt, és gyakran megsemmisültnek érzik magukat, ha kritizálják őket. Gyakran nagyon jók mások önbizalmának növelésében, de elhanyagolják a sajátjuk építését! Itt jön képbe Chiron „tanári” oldala. Az erős Chironnal rendelkező emberek gyakran nagyon jól inspirálnak másokat, lelkesítő beszélgetéseket tartanak nekik, nagyon barátságos és őszinte tanácsokat adnak, és így tovább – mégis nehezen gyógyulnak meg.

nehéz Chiron-Hold állások miatt nehézséget okoz az érzelmi szükségleteink kifejezése. Ezek az emberek könnyen azt mondják másoknak, hogy „tényleg jól vagyok”, majd privátban neheztelnek rájuk, amikor nem látják ennek a kijelentésnek az ürességét! Hajlamos az érzelmek dramatizálására.

Érzelmi szinten előfordulhat egy „feneketlen gödör” érzés – olyan érzés, hogy az érzelmi elégedettség mindig elérhetetlen. Az ilyen fényszögekkel rendelkező anyák gyakran bűntudatot érezhetnek, amiért nem tesznek eleget gyermekeikért. Előfordulhat olyan tendencia, hogy az ilyen szempontokkal rendelkező emberek kiöntik érzéseiket, majd bűntudatot vagy kínos érzést éreznek emiatt és legközelebb inkább eltitkolják a problémájukat.

Chiron-Merkúr nehéz fényszögek esetén ritkán érezhetjük magunkat elégedettnek azzal, hogyan vagy amit kommunikálunk. Kifejezni magunkat, vagy nem kifejezni magunkat – ez a kérdés Chiron-Merkúr kvadráttal, oppozícióval. 

Chiron-Vénusz érintettségűek hajlamosak adni, adni, és újra adni szoros személyes és szerelmi kapcsolatokban és nagy a félelmük attól, hogy egy szeretetüket elutasítanak. Nem számít, mennyit tesznek ezek az emberek egy partnerért, soha nem érzik, hogy ez elég. A visszautasítás vagy más problémás kapcsolatok korai megtapasztalása segít ezeknek az embereknek, hogy rengeteget tanuljanak a szerelemről és a kapcsolatokról.

Ennek a bölcsességnek a személyes szintű alkalmazása jelenti a kihívást, mivel a Chiron-Vénusz fényszöggel rendelkező embereknek először meg kell gyógyítaniuk saját mély félelmeiket, hogy nem „elég jók”. Meg kell tanulniuk szeretni magukat, és meg kell győződniük arról, hogy partnereik félúton találkoznak velük. Vonzhatják azokat a partnereket is, akiknek segítségre van szükségük.

A Chiron-Mars érintettséggel a fő kihívása az, hogy azt kérjék, amit akarnak. Talán azon kaphatják magukat, hogy bocsánatot kérnek a harag, az önérvényesítés vagy a vágy kinyilvánítása után – lényegében szégyellik magukat. Fizikai ügyetlenség is előfordulhat náluk.

Mitológiája:
A kentaur a görög mitológia emberi fejjel és törzzsel, ill. ló testtel rendelkező, többnyire ösztönlénye. Szimbolikusan az emberben az isteni és az állati erők, a magasabb szintű tudat és az alacsonyabb szintű ösztönök kölcsönhatását, harcát mutatja. Amennyiben a tudat uralja az ösztönöket, a kentaur bölcsessége, tudása nyilvánul meg, ha viszont az állati ösztönlény veszi át az irányítást, az sokszor vezet erőszakhoz, az ösztönök korlátlan és vad kiéléséhez.
Kheiron esetében az isteni rész az erősebb, ő a legbölcsebb kentaur, a hősök és gyógyítók tanítómestere. 

Kheiron Kronosz (Szaturnusz!) és egy nimfa fia - Kronosz magáévá akarta tenni a nimfát, aki kanca képében menekült előle, erre Kronosz csődörré változott és meghágta. Anyja a megszülető félig ló, félig ember isten Kheiront eltaszította magától, akit később Apollón nevelt fel, és nagyon sok mindent megtanított a kentaurnak. Halhatatlanságot, gyógyítói, látnoki képességet és végtelen bölcsességet kapott. Jártas volt az asztrológiában, a gyógyfüvek alkalmazásában, a zenében, az etikában, a vadászatban, a hadviselésben. Kheiron később maga is híres tanítómesterré, hősök nevelőjévé vált, többek között Héraklész és Akhilleusz is tőle tanultak barlangjában, a Pelion hegyen. Végzetét mégis Héraklész teljesítette be, aki egy hidravérbe mártott nyíllal véletlenül megsebesítette Kheiront.  Kheiron rettenetesen szenvedett, de nem tudott meghalni sem, mivel félisten volt. Miközben saját magát igyekezett meggyógyítani (sikertelenül), számos emberen segített új módszereivel. 

Kheirón inkább feláldozta halhatatlanságát, és átvette a száműzött és folyton szenvedő Prométheusz helyét a Tartaroszban. Elérte Hádésznál, hogy Prométheusz szabadon engedéséért fogadja el az Ő életét. Végül Héraklész vetett véget mestere szenvedéseinek, amikor felkereste Zeuszt, és kilenc nap elteltével Zeusz felhozta őt, és jutalmul nemes tettéért csillagképként az égboltra emelte. Így szabadult meg Kheiron a szenvedéseitől, és csillagkép formájában felszállt az égbe.

A mítoszból nagyszerűen ki lehet olvasni azt az asztrológiai archetípust, amit a Kheiron jelenít meg egy születési képletben. Kheiron a bennünk élő sebzett gyógyító, a mágus, aki tudását és képességeit, a sebekkel együtt, előző életeinkből hozza át. Első sebét már megszületésekor megkapta, amikor anyja eltaszította magától - mi ugyanígy (kivétel nélkül mindenki), születésünkkor lelki sebekkel érkezünk a jelenlegi földi inkarnációnkba. Ezeket a sebeket közvetlenül nem tudjuk magunkban orvosolni, ám ha segítünk másoknak, akik hasonló sebeket hordoznak, magunk is gyógyulunk. A mítoszbeli Kheiron, minthogy Apollón tanítványa, jártas a harcművészetekben, az alternatív gyógyászatokban (ahogy ma hívjuk); az asztrológia és a numerológia tudományában.

A Kheiron a transzcendentális karma asztrológia rendszerében a Szűz alternatív uralkodójának számít, és a fájdalom révén mutat rá mély karmikus sebeinkre. Ezek tudatosításával, majd feloldásával a bennünk szunnyadó hasonló képességeket tudja egy megfelelő pozícióban lévő Kheiron fölszabadítani.

A horoszkópban betöltött jelentősége a kortárs asztrológia egyik legizgalmasabb témaköre, és bár sok kérdés nyitott vele kapcsolatban, szépen körvonalazódnak a vele kapcsolatos ismeretek.

Chiron a képletben:

Amit vizsgálunk:
1, Milyen elemben van a Chiron. Ez azt jelöli, hogy milyen jellegűek a karmikus sebeink. Hogy melyik őselem, illetve pszichológiai módozat működik bennünk sérülten.

2, A ház terület, amiben van, az pedig jelzi, hogy milyen területre hozzuk a sérülést, ami pedig, megmutatja nekünk, hogy milyen témakörben sérültünk. Valamint megmutatja, hogy hol vagyunk képesek másokon segíteni, miközben saját magunkon általában nem. A Chiron egy belső spirituális tanító is. Várjuk ezekből a világokból, hogy jöjjön a spirituális tanítás le nekünk, ahol megértünk dolgokat.

3, Milyen fényszögekkel kapcsolódik, és milyen bolygókhoz.

A mai üzleti világban a nagyon sok pénz jelölője is a Chiron. Ugyanis olyan karmikus tapasztalásokat ural, amelyek készpénzre válthatóak. Ha nem a sebesülés, hanem a megszerzett képességek oldaláról közelítjük meg. De azért tudjuk, hogy ez itt már a megváltás utáni állapot.

Chiron elemei:

Tűzelem: Cselekvés, aktivitás, életöröm, vitalitás, kreativitás, ragyogás, sugárzás. Ha ez az elem hiányzik, enerváltak vagyunk, nem tudjuk feltölteni magunkat, nem tudunk megnyilvánulni. Ha sérült, felmerülhet, hogy a személyes kreativitással vannak problémák, vagy konkrét tűzesetek okoztak problémát előző életekben, amit nem tud feldolgozni. Akár akarati probléma is szóba jöhet, konkrétan, mint agresszió (vele voltak, vagy ő volt akaratos, agresszív, illetve ez cserélődhet is).

Az a kellemetlen az ilyen elem sérülésénél, hogy ebben az életben, pont azt nem kapja meg az illető, amit igazán akar. A Kos Chiron meg főleg nem. Itt kell felhívni a figyelmet, hogy az akarati tendenciát nem szabad erőltetni.

Persze, lesznek emberek, akik nagyon jól működtetik az akaratukat tüzes vagy Kos Chironnal, de mégis amit nagyon akarnak, azt mégsem fogja megadni nekik a sors, és itt inkább arra kéne ösztökélni őket, hogy nem biztos, hogy nagyon kéne ezt erőltetni, mert megint sérülhet.

Levegőelem: kommunikáció, kapcsolatteremtés, tanulás, összekötés, párkapcsolati témák, szellemi tevékenységek. Ha sérült, akkor a kapcsolatok, a kapcsolatteremtés, a tanulmányok, a tanulás, az önkifejezés valamilyen formája sérült. Vagy valamilyen teóriához (elmélethez, nézethez, eszméhez) köthető sérülést jelent.

Vízelem: érzelmek. Ha sérült, akkor az érzelmi szférák sérültek (rezgések). Érzelmi fájdalom! Esetleg, árvíz, vízbe fulladás élménye.

Földelem: anyagi dolgok, biztonság, értékrend, maga a fizikai lét, a test, az érzékszervek. Ha sérült, akkor a fizikai test sérülései vagy / és az érzékszervek sérülései merülnek fel. Pl. az érzékelés effektusai (hiszem, ha látom….stb.), valamint értékrendi problémai is szóba jöhet.  

Fontos!

A Chironnál, el kell dönteni, hogy az egész elem témája sérült-e, vagy csak annak a jegynek a témája, ahol a Chiron található a horoszkópban. Ahhoz, hogy ne az egész elem sérüljön, hogy az egész elem téma meg tudjon emelkedni, kell, hogy legyen az elemben valami, ami nagyon erős, és nagyon jól működik. Mert az a jegy biztos sérült, az biztos nem fog kisegíteni, amelyik jegy a Chiron fennhatósága alatt van. Ezért, eleve feltételezi, hogy van bolygó valamelyik másik két ugyanazon elemű jegyben, ami esetleg segít.

Mikor segít a másik azonos elemben lévő planéta?

Akkor, ha a bolygó nem retrográd, ha nincsen bezárt jegyben, és nem nagyon kvadrátolt, mert abban már magában is van lehetséges sérülés. Valamint akkor, ha az alap 7 ősbolygó valamelyike, mert a transzcendens bolygók azok népcsoport energiák, és igazából azokat nem vehetjük figyelembe a személyes energia csoportban, még akkor sem, ha személyi bolygók.

Ha mindennek megfelel, de kap egy nehéz fényszöget, akkor mérlegelhetünk. Gondolhatjuk, hogy igen segíthet, de bizonyos nehézséget fog okozni a kivitelezés, vagy gondolhatjuk úgy, hogy nem segít, mert esetleg nem is úgy éljük meg, mint segítség. Nehéz megítélni.
Még ha segítséget is kapunk, akkor sem biztos, hogy felismerjük. Erre jó az önismeret. Mert hiába állítja bárki, hogy ez meg az a bolygó (energiája) majd segít neki, ha a radix tulajdonosa még csak nem is érti, miről beszélünk.

Minden egyes bolygós téma, ami fényszöggel a Chironhoz van kötve, az szintén a karmikus sebesülésnek a része. Hiába van akármilyen jó pozícióban, a Chironhoz kapcsolódva, ő is részt vesz ebben a sérülésben. Vagyis elszenvedő, vagy nem tud tökéletesen működni, vagy valamilyen eszköze a dolognak, de valahogy része.

Érdekelhet még a Chrinon a jegyekben, Chrinon a házakban.

Kapcsolódó tartalmak
Érdekelhet mégOldalakCikkek
Alapfogalmak az asztrológiában
Csillagászati alapismeretek
Jegyek
Bolygók értelmezése
Házak jelentése
Fényszögek
Aszcendens
Holdcsomópontok
Nap | Nap a jegyekben | Nap a házakban
Hold | Hold a jegyekben | Hold a házakban
Merkúr | Merkúr a jegyekben | Merkúr a házakban
Vénusz | Vénusz a jegyekben | Vénusz a házakban
Mars | Mars a jegyekben | Mars a házakban
Jupiter | Jupiter a jegyekben | Jupiter a házakban
Szaturnusz | Szaturnusz a jegyekben | Szaturnusz a házakban
Uránusz | Uránusz a jegyekben | Uránusz a házakban
Neptunusz | Neptunusz a jegyekben | Neptunusz a házakban
Plútó | Plútó a jegyekben | Plútó a házakban
Chiron | Chiron a jegyekben | Chiron a házakban
Lilith | Lilith a jegyekben | Lilith a házakban
Nap
Hold
Merkúr
Vénusz
Mars
Jupiter
Szaturnusz
Uránusz
Neptunusz
Plútó
Chiron
Tranzitok
Nap tranzitjai a házakban
Hold tranzitjai a házakban
Merkúr tranzitjai a házakban
Vénusz tranzitjai a házakban
Mars tranzitjai a házakban
Jupiter tranzitjai a házakban
Szaturnusz tranzitjai a házakban
Uránusz tranzitjai a házakban
Neptunusz tranzitjai a házakban
Plútó tranzitjai a házakban
Nap tranzitjai a jegyekben
Hold tranzitjai a jegyekben
Merkúr tranzitjai a jegyekben
Vénusz tranzitjai a jegyekben
Mars tranzitjai a jegyekben
Jupiter tranzitjai a jegyekben
Szaturnusz tranzitjai a jegyekben
Uránusz tranzitjai a jegyekben
Neptunusz tranzitjai a jegyekben
Plútó tranzitjai a jegyekben
Kapcsolódó cikkek

Radix: Chiron a Kosban | Chiron a Bikában | Chiron az Ikrekben | Chiron a Rákban | Chiron az Oroszlánban | Chiron a Szűzben | Chiron a Mérlegben | Chiron a Skorpióban | Chiron a Nyilasban | Chiron a Bakban | Chiron a Vízöntőben | Chiron a Halakban | Chiron az I. házban | Chiron a 2. házban | Chiron a 3. házban | Chiron a IV. házban | Chiron az 5. házban | Chiron a 6. házban | Chiron a VII. házban | Chiron a 8. házban | Chiron a 9. házban | Chiron a X. házban | Chiron a 11. házban | Chiron a 12. házban

Tranzitok: Chiron a Kosban (tranzit) | Chiron a Bikában (tranzit) | Chiron az Ikrekben (tranzit) | Chiron a Rákban (tranzit) | Chiron az Oroszlánban (tranzit) | Chiron a Szűzben (tranzit) | Chiron a Mérlegben (tranzit) | Chiron a Skorpióban (tranzit) | Chiron a Nyilasban (tranzit) | Chiron a Bakban (tranzit) | Chiron a Vízöntőben (tranzit) | Chiron a Halakban (tranzit) | Chiron az I. házban (tranzit) | Chiron a 2. házban (tranzit) | Chiron a 3. házban (tranzit) | Chiron a IV. házban (tranzit) | Chiron az 5. házban (tranzit) | Chiron a 6. házban (tranzit) | Chiron a VII. házban (tranzit) | Chiron a 8. házban (tranzit) | Chiron a 9. házban (tranzit) | Chiron a X. házban (tranzit) | Chiron a 11. házban (tranzit) | Chiron a 12. házban (tranzit)

https://hu.wikipedia.org/wiki/2060_Chiron

Örülök, hogy találkoztunk.

Iratkozz fel, hogy minden héten kaphass emailban is fantasztikus tartalmakat. 😉

Mit is?
- Heti megjelent cikkek
- Előrejelzések
- Asztrológiai érdekességek
- Fejlesztések az oldalon
- Kedvezmények

Nem spammelünk! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatunkat.
Bármikor le tudsz iratkozni természetesen.

Érdekelhet...

Friss cikkek

Asztrológia

2024. 21. hét

2024. május 20-26. Hétfő 05.20. Nap-Neptun szextil Érzékenyebbé válsz más emberek és a környezeted rezgéseire.

Tovább olvasom »