Kezdőlap » Blog » Asztrológia » Csillagképek és állócsillagok » Oroszlán (Leo) csillagkép

I. e. 6000 és 3000 között az Oroszlán csillagai voltak a nyári napforduló heliakális (napközeli) felkelő csillagai, és a forró nyárral és a leghosszabb nappalokkal kapcsolták össze ezt a csillagképet. A perzsák, szíriaiak, babilóniaiak és egyiptomiak, majd később a törökök és a zsidók is Oroszlánnak ismerték el ezt a csillagképet a földművelés és a civilizáció kezdete óta.

Úgy tűnik, hogy az Oroszlán legkorábbi ismert szimbólumként való felhasználása Szahmet, az egyiptomi mitológia Bászt és Hathor egyik aspektusának tekintik. Szfinx-oroszlán volt, aki a haragos pusztítást jelképezi, és aktívan fellépett apja ellenségei ellen. Ra mellett ült, és lángoló tüzet ontott, amely felperzselte és megemésztette ellenségeit, vagy tüzes nyilakat használt, hogy messziről csapja le őket. Az egyiptomi mitológiában az Oroszlánt mindenkor egy agresszív, határozott istennőhöz kötik, akit sokféle címen ismernek, mint például a Láng Asszonya vagy a Nagyasszony, a szent, a hatalmas.

A Nílus az Oroszlán heliakális felemelkedésének időszakában áradt ki, így a Nílus éltető vizei is a nagy tüzes istennőhöz kapcsolódtak. Így arra volt hivatva, hogy ugyanúgy védje meg az értékes vizet, mint az apját. Az oroszlán istennő fejét gyakran faragták az öntözőkapukra, amelyek megnyíltak, hogy a Nílus bejusson a mezőkre. Ily módon az egyiptomiak az oroszlánt a víz őrzőjének tekintették, és ez a hiedelem még mindig visszhangzik a szökőkutakban, amelyek oroszlánfejet használnak.

Azonban a precesszió következtében ahogy az Oroszlán elmozdult a nyári napforduló helyzetéből, és az egyiptomi kultúra hanyatlásnak indult. Az Oroszlán i. e. 243-ra elvesztette jelentőségét, és átadta a helyét a Coma Berenices (Bereniké Haja) nevű csillagcsoportnak.

Az Oroszlán csillagai már nem igényelték a fontos napforduló pozíciót, a görögök és a rómaiak a csillagképet a nemeai oroszlánnal társították, akit Herkules megölt. A Nemeai Oroszlán nem közönséges vadállat volt, hanem Gaia, a Földanya unokája, és egy pusztító Holdistennő gyermeke (az egyiptomiak pusztító Napistennőjének maradványai, de ebben az időszakban nem a Napot, hanem a Holdat hozták kapcsolatba az istennővel). Óriási, varázslatos oroszlán volt, akinek a kabátja áthatolhatatlan volt a fegyverek, a kard vagy a lándzsa számára. A görög mitológiában ez az oroszlán Nemea városa körüli vidéket pusztította el. Herkules egyik feladata az volt, hogy megölje ezt az oroszlánt. Miután fegyverei hatástalannak bizonyultak, sarokba szorította a fenevadat, átkarolta a hátát, és halálra szorította.

A Nemeai Oroszlánra (Gaia unokája) úgy gondolhatunk, mint a matrilineális (anyai ági) kultúra képviselőjére, és Nemea városa körüli tevékenységei azt sugallják, hogy az istennő imádata vagy egy nem Zeusz-központú vallás gyakorlása még mindig aktív ezen a területen. Herkulest, akinek fő feladata az volt, hogy elpusztítsa a régebbi vallások minden jelképét, elküldték e pogányok elűzésére, ugyanúgy, ahogy a középkorban a keresztény egyház kilencmillió férfit és nőt ölt meg, főleg vidéken, mert az emberek egy régebbi vallásban hittek.

Később a rómaiak behozták az oroszlán szimbólumát Nagy-Britanniába, ahol érméiken egy nő által vezetett oroszlánként ábrázolták, ami ismét az oroszlán-istennő régebbi egyiptomi szimbólumának visszhangja volt. A Szűzet és az Oroszlánt két csillagképnek látták, nemcsak testileg, hanem mitológiailag is. Nagy-Britanniában az oroszlánokat uraló hölgyként ismerték, és a korai istenség szimbólumává vált. Nagy-Britanniában a sötét középkor végén az oroszlánt a szuverenitás szimbólumaként használták, és a 12. században már az egyetlen állat volt az angol-normann pajzsokon. A keresztények számára ez a csillagkép volt az az oroszlán, akivel Dániel szembekerült barlangjában.

Az Oroszlán csillagai

Regulus (Szűz 0°09’), az oroszlán szíve a legfényesebb csillag, a többi csillaggal együtt, csökkenő nagyságrendben: Denebola, a farokban; Algeiba, a sörényben; és Zosma, az oroszlán hátán.

Regulus, az Oroszlán szíve

A perzsák az Észak Őrzőjének tekintették, aki mitikus királyukhoz, Feridunhoz kapcsolódott, aki egykor mitológiájukban az egész ismert világot uralta. Jó és nagy király volt, akinek származása hasonló Zeuszhoz és Oziriszhez (tanítás, béke, civilizáció, törvények). Idős korában elhatározta, hogy nagy királyságát három fia között osztja fel. A két legidősebb rárontott és meggyilkolta öccsét, hogy elfoglalja a földjeit, és ez a tett annyira megszomorította Feridunt, hogy bosszút állt két idősebb fián. Az ebből fakadó csata királyságának és Feridun aranykorának végét jelentette.

Ennek a történetnek az a jelentősége, hogy megmutatja nekünk a Regulus katonai kitüntetései és sikerei mögött meghúzódó mítoszt. A másik három királyi csillaghoz hasonlóan, az a személy, akinek a születési képletét érinti, nagy sikereket érhet el, de csak akkor, ha egy bizonyos nemezissel néz szembe. Regulus számára ez a nemezis a bosszú. Nagy sikereket érhetsz el a választott területen, de ha valaha is bosszút állsz, akkor elveszíted a hatalmat, pozíciódat és hírnevedet. A Regulus az erőt és a sikert jelzi, ezért aktívan szereplője a sikeres emberek képletének. De minél magasabbra viszi ez a csillag az embert, annál jobban kell védekeznie a bosszú ellen.

Korábbi vélemények

Ptolemaiosz szerint a Regulus olyan, mint a Mars és a Jupiter. Robson az erőszakhoz és a pusztító hatáshoz köti, mondván, hogy a csillag becsületet adhat, de rövid életű. Ebertin a Regulust a királyi tulajdonságokhoz és a nemes elméhez, az őszinteséghez és a bátorsághoz köti. Rigor egyetért Robsonnal, aki azt mondja, hogy a csillag képes parancsolni és sikeres lenni, de minden nagyság elmúlik.

Regulus a születési képletben

A természetben mindig erős és forró, ez a csillag érezteti jelenlétét a képletben. Sok múlik azon, hogy hogyan kapcsolódik a képlethez, de jelentése a sikerre való törekvéstől és az ambíciók megvalósulásának lehetőségétől függ. Ugyanakkor a bosszú kérdéseit is sugallja, mindig csábítja és próbára teszi az embert. Ha az illető haragból vagy sértettségből bosszút áll, akkor az összes királycsillag ígérete szerint elesik a kegyelemtől. Ha bosszút állunk, elveszítjük azt, amit nyertünk. Ez a veszteség lehet nyilvános vagy magánjellegű.

Regulus, mint a születési képlet heliakális felkelő csillaga

Ha a királyi csillagok egyike a heliakális felkelő csillagod, az nagy feszültséget okoz, mert arra késztet, hogy sikeres legyél, ragyogj vagy előrehaladj az életedben. Ezt a mély nyomást enyhítheted, ha apró dolgokra büszke vagy. Ha a Regulus ebben a pozícióban van a képletedben, akkor magas célokat kell kitűznöd, de tudatában kell lenned a bosszú veszélyének.

Felhasznált irodalom: 
Bernadette Brady: Brady's book of Fixed Stars

Örülök, hogy találkoztunk.

Iratkozz fel, hogy minden héten kaphass emailban is fantasztikus tartalmakat. 😉

Mit is?
- Heti megjelent cikkek
- Előrejelzések
- Asztrológiai érdekességek
- Fejlesztések az oldalon
- Kedvezmények

Nem spammelünk! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatunkat.
Bármikor le tudsz iratkozni természetesen.

Érdekelhet...

Friss cikkek

Asztrológia

2024. 25. hét

2024. június 17-23. Hétfő 06.17. Vénusz-Neptun kvadrát Elbizonytalanodhatsz, mert nem tudod pontosan, hogy a valóságot

Tovább olvasom »

Egy könyv ami csak rólad szól

Közel 3x-4x ennyi információ egy könyvben, az alapismeretektől kezdve, részletes magyarázatokon és ábrákon keresztül mutatja be sorsodat, életutadat. Mindezt úgy, hogy érteni is fogod…

Mindezt egy kattintásra tőled már csak néhány percen belül olvashatod!