Nap- és Holdfogyatkozások

Kezdőlap » Blog » Nap- és Holdfogyatkozások

Az idei fogyatkozási időszak 2023. április 20-i napfogyatkozással kezdődik, melyet két héttel később 2023. május 5-én holdfogyatkozás követ. Asztrológiai szempontból a nap- és holdfogyatkozások az elsötétülésnél és a fénykiesésnél fogva nem tekinthetők harmonikus vagy jótékony eseményeknek.

A 2023. április 20-i hibrid napfogyatkozás a következő földrajzi régiókból látható:

  • Részleges napfogyatkozás: Délkelet-Ázsia, Kelet-India, Ausztrália, Fülöp-szigetek, Új-Zéland
  • Hibrid fogyatkozás: Ausztrália, Kelet-Timor, Indonézia (Nyugat-Pápua és Pápua)

A fogyatkozás Saros-129 sorozathoz tartozik, és annak a 80 fogyatkozása közül az 52 helyén áll. Ebben a sorozatban minden napfogyatkozás a felszálló Holdcsomópontnál történik. A 2023. április 20-i napfogyatkozás a ritka hibrid napfogyatkozások egyike. Ebben a konkrét esetben a fogyatkozási útvonal gyűrűs alakban kezdődik. A pályán lejjebb teljesre változik, majd vissza gyűrű alakúra, mielőtt az út véget ér. A 2023. április 20-i hibrid napfogyatkozást két héttel később, 2023. május 5-én egy félárnyékos holdfogyatkozás követi.

A fogyatkozások gyakoriságát és megismétlődését a Saros-ciklus szabályozza, amely körülbelül 6585,3 nap (18 év 11 nap 8 óra). Egy Saros 223 szinodikus hónapnak (újholdtól újholdig) felel meg. Bármely két napfogyatkozás, amelyet egy Saros-ciklus választ el, nagyon hasonló geometriával rendelkezik. Ugyanabban a Holdcsomópontban fordulnak elő, közel azonos távolságra a Földtől és ugyanabban az évszakban. Mivel a Saros-időszak nem egyenlő a napok egész számával, a legnagyobb hátránya, hogy a következő napfogyatkozások a Föld különböző részeiről láthatók. Az extra 1/3 napos elmozdulás azt jelenti, hogy a Földnek további ~8 órát vagy ~120º-ot kell forognia minden ciklusban. Napfogyatkozás esetén ez azt eredményezi, hogy az egymást követő fogyatkozási útvonalak ~120º-kal nyugat felé tolódnak el. Így egy Saros-sorozat 3 sarosonként (54 év és 34 nap) visszatér körülbelül ugyanabba a földrajzi régióba.

A felszálló Holdcsomópont közelében bekövetkező napfogyatkozások páratlan Saros-számúak. Sorozatban minden egyes következő napfogyatkozás fokozatosan dél felé tolódik el a Föld középpontjához képest. Mivel évente két-öt napfogyatkozás van, körülbelül 40 különböző Saros-sorozat van folyamatban egyszerre. Ahogy a régi sorozatok véget érnek, újak kezdődnek és veszik át a helyüket.

A napfogyatkozást két héttel később mindig holdfogyatkozás követi.

A 2023. május 5-i félárnyékos holdfogyatkozás a következő földrajzi régiókból látható:

  • Afrika, Ázsia, Ausztrália

A diagram a Hold útját ábrázolja a Föld teljes- és félárnyékához viszonyítva, az alatta levő térkép a fogyatkozás láthatóságának földrajzi régióit mutatja.

A fogyatkozás Saros-141-hez tartozik, és a sorozat 72 fogyatkozása közül a 24. helyen áll. Ebben a sorozatban minden fogyatkozás a leszálló Holdcsomópontnál történik.

Az idei következő fogyatkozási időszak 2023. október 14. és 28.

A 2023. október 14-i gyűrűs napfogyatkozás a következő földrajzi régiókból látható:

  • Részleges napfogyatkozás: Észak-Amerika, Közép-Amerika, Dél-Amerika
  • Gyűrűs fogyatkozás: az Egyesült Államok nyugati része, Közép-Amerika, Kolumbia, Brazília

A térkép a napfogyatkozás láthatóságának földrajzi régióit ábrázolja.

A fogyatkozás Saros-134 sorozathoz tartozik, és annak a 71 fogyatkozása közül a 44. hely. Ebben a sorozatban minden fogyatkozás a leszálló Holdcsomópontnál történik.

A 2023. október 14-i gyűrűs napfogyatkozást két héttel később egy részleges holdfogyatkozás követi 2023. október 28-án.

A 2023. október 28-i részleges holdfogyatkozás a következő földrajzi régiókból látható:

  • Kelet-Amerika, Európa, Afrika, Ázsia, Ausztrália

A diagram a Hold útját ábrázolja a Föld umbrális és félárnyékához viszonyítva. Az alatta levő térkép a fogyatkozás láthatóságának földrajzi régióit mutatja.

A fogyatkozás Saros-146 sorozathoz tartozik, és annak 72 fogyatkozása közül a 11. helyén áll. Ebben a sorozatban minden napfogyatkozás a felszálló Holdcsomópontnál történik.

Érdekelhet...

Friss cikkek