Kezdőlap » Blog » Asztrológia » Retrográd Plútó a Sas csillagkép alatt
Legfrissebbek:
Most népszerű:

Sorskönyved

Asztrológiai elemzés a saját születési adatad alapján.

2. rész: 2024.05.02-2024.10.12.

A Plútónak 248 évre van szüksége ahhoz, hogy megkerülje a Napot, és nagy kb. 17°-os a dőlése az ekliptika síkjához képest. A Plútó pályája excentrikus, ami nagy eltéréseket eredményez az egyes jegyekben eltöltött időben (32 évet tölt a Bikában, szemben vele a Skorpióban csak 11,5 évet). Az esetek 44 százalékában retrográd, évente több, mint 150 napot.

A Plútó tranzitjainak végső próbája az integritás megőrzése a sorsdöntő körülmények között, amelyek szimbolikusan kapcsolódnak a széteséshez, a halálhoz és a megújuláshoz. A Plútó megköveteli, hogy az ember leereszkedjen lelkének legmélyebb bugyraiba, szembesüljön árnyékoldalával, vágyainak sötét oldalával, személyisége azon részével, amelyet különösen nem kedvel, mert csak így lehet elérni a teljességet. A Plútó retrográd időszakai fontos szerepet játszanak személyiségünk és életünk átalakulásában.

A Plútó egyedülálló élményt nyújt, nincs előtte próba. A Plútó egy adott bolygón való áthaladása nem az előkészítése egy későbbi időszakban egy másik bolygó feletti áthaladásának. Fontos kiemelni, hogy a Plútó egy jegy egy bizonyos fokán akár ötször is áthaladhat 3 vagy bizonyos esetekben 5 év alatt. A Plútó tranzitjai gyakran egy 3-4 éves átmenet végeredményeit is jelentik, és a gyorsabban áthaladó tranzitok vagy ciklusok mögöttes témájaként is szolgálhat.

A Plútó aktuális retrográd ciklusa

A Plútó május 2-én a Vízöntő 2°06’-én kezd hátrálni és október 12-én a Bak 29°38’-ról indul újra előre. Ez alatt az időszak alatt összesen két és fél fokot lép hátra az állatövön. Ennek a retrográd ciklusnak a kiindulópontja január 20-án volt, amikor a Plútó együtt állt a Nappal a Bak 29°58-én. (A Nap-Plútó együttállások mindig egy fokon belül vannak az előző retrográd ciklus kezdő fokához képest, ami jelen esetben 2023.05.01-jén volt a Vízöntő 0°22’-én).

A Nap fontos szerepet tölt be a Plútó ciklus alatt is. A Nap és a Plútó együttállásától a következő együttállásukig egy olyan természetes ritmust figyelhetünk meg, amely analóg az emberi lény terhességi ciklusával.

A horoszkópnak a retrográd Plútóval ellentétes oldalán található azon szektora, amelyben a Nap a teljes retrográd ciklus alatt áthalad. Ez a Plútó esetében 5-6 házat is jelenthet, ahol a legszembetűnőbb frusztráció fordulhat elő. Ezért kiemelten fontos, hogy a teljes retrográd ciklus alatt az áthaladó Nap által elfoglalt házakat nézzük, és ami a legfontosabb, azt a házat, amelyből a Nap szemben áll a retrográd Plútóval (Oroszlán 0°52’). Ez a ház a retrográd energia ellenpontja, potenciálisan az a terület, ahol a leggyümölcsözőbb munka végezhető. Itt történhetnek események és fordulópontok!

A Nap kiemelt aspektusai a Plútóval:

  1. Nap-Plútó együttállás – 2024.01.20. (Bak 29°58’): A ciklus kezdete, értékes információkat tartalmazhat a folyamattal kapcsolatban.
  2. Retrográd stacionárius – 2024.05.02. (Vízöntő 2°06’): A bolygó energiája finoman visszahúzódik.
  3. Nap-Plútó trigon – 2024.05.22. (Vízöntő 2°): A Nap megvilágítja annak az időszaknak az üzenetét, amikor az égen „megállt” a Plútó. A folyamat végső kimenetének az előképe. Ha ez a pont és az Ikrek 2° is a születési képlet valamely bolygóját érinti, az egy lecke vagy figyelmeztetés a szülöttnek.
  4. Nap-Plútó szembenállás – 2024.07.23. (Vízöntő 0°52’): Események és fordulópontok azon az életterületen, ahol az Oroszlán 0°52-e áll.
  5. Nap-Plútó trigon – 2024.09.22. (Bak 29°44’): A retrográd időszak során felhalmozódott energia összegződig, a feszültség növekszik a direktbe fordulásig.
  6. Direkt stacionárius – 2023.10.11. (Bak 29°38’): A bolygó energiája felszínre kerül egy másik módban. Ha ez a pont a születési képlet valamely bolygóját érinti, akkor kreatív felszabadulást generálhat.

Mielőtt a Plútó ismét elindulna előre megáll az égen (direkt stacionárius). Ha valaki elnyomja az erős szükségleteket, vagy megpróbálja irányítani a körülményeket vagy a helyzetet, amelyen változtatni kell, ez az időszak elég konfrontatív lesz. Belső konfliktusok alakulnak ki, ha nincs összhangban az, amit a tudattalan a nagyobb teljességhez szükségesnek tart, és amit az ember statikus személyeként vagy imázsaként azonosított.

Átmenet a Bakból a Vízöntőbe

A Plútó retrográd ciklusa most azért különlegesebb, mert a Bak és a Vízöntő jegy közötti átmenet utolsó szakaszához értünk. Többször nem tér vissza a Bak jegyébe, a Vízöntőben halad tovább 2043. március 9-ig.

Sas (Aquila) csillagkép – Altair

Amikor a Plútó elkezd hátrálni, pontosan azonos ekliptikai fokon áll a Sas csillagkép legfényesebb csillagával az Altair csillaggal. Egy csillagkép üzenete akkor aktiválódik leginkább, amikor egy égitest együtt vagy egyvonalban áll, illetve paran kapcsolatban van vele.

A Plútó már egy jó ideje a Sas csillagkép alatt halad, ami a Bak és a Nyilas csillagkép fölött van az égen (nem keverendő össze a zodiákus jegyekkel), mivel a két csillagkép között van egy kis „szünet”, itt tud jobban bekapcsolódni a Sas csillagkép üzenete.

A Sast a hallhatatlanság, a sikerek és a győzelem szimbólumának tartották. A megszerzett tudás általi szárnyalást teszi lehetővé. A magyar csillag mitológiában ő a Turulmadár. A Sas a Tejút felé száll, az isteni minőség felé történő emelkedést szimbolizálja. De kiemelkedhetünk bármiből, amit úgy érzünk, hogy már nem szolgál minket, vagy valamiben kiemelkedőek lehetünk. Erre lesz bőven lehetőségünk az elkövetkező közel két évben, mivel a Plútó nagyon lassan halad a Nap körüli útján, így 2026. február közepéig egyvonalban lesz az Altair csillaggal az alábbi időszakokban (2°-os orbisszal számolva):

  • 2024.01.26 – 2024.08.24.
  • 2024.11.28 – 2026.02.16.

A Sas Ptolemaeus szerint Mars és Jupiter természetű, tehát annak, akinek meghatározó a csillagkép a születési képletében, annak élettel teli fantáziát, heves szenvedélyt, féktelen akaratot, domináns jellemet, másokra gyakorolt befolyást, tisztánlátást, éles elmét és kutatásra való tehetséget kölcsönöz a kémia területén. A Skorpió jegyével azonosítják.

Bernadette Brady szerint az Altair merészséget és eltökéltséget ad az emberi kapcsolatokon és a törődésen keresztül. A kockázatvállalás és a kitartó elszántság képességét kölcsönzi, melyet nem csak önmagadért, hanem mások javára is használhatsz.

Akinek az Altair a heliakális felemelkedő, azaz a lélekvezető csillaga, az a szülött a merészséget és bátorságot élete vezérelveként használhatja, gyorsan és eltökélten cselekedhet és olyan helyekre szárnyalhat, ahol mások még nem jártak.

Forrás: 
Erin Sullivan: Retrograde Planets
Vivian Robson: Állócsillagok
Bernadette Brady: Star and Planet Combinations

Kapcsolódó:
Retrográd Plútó
Plútó a Vízöntőben
Plútó a Vízöntőben: 2. felvonás
Transzszaturnuszi bolygók retrográd ciklusa

Örülök, hogy találkoztunk.

Iratkozz fel, hogy minden héten kaphass emailban is fantasztikus tartalmakat. 😉

Mit is?
- Heti megjelent cikkek
- Előrejelzések
- Asztrológiai érdekességek
- Fejlesztések az oldalon
- Kedvezmények

Nem spammelünk! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatunkat.
Bármikor le tudsz iratkozni természetesen.

Érdekelhet...

Friss cikkek

Asztrológia

2024. 21. hét

2024. május 20-26. Hétfő 05.20. Nap-Neptun szextil Érzékenyebbé válsz más emberek és a környezeted rezgéseire.

Tovább olvasom »

Egy könyv ami csak rólad szól

Közel 3x-4x ennyi információ egy könyvben, az alapismeretektől kezdve, részletes magyarázatokon és ábrákon keresztül mutatja be sorsodat, életutadat. Mindezt úgy, hogy érteni is fogod…

Mindezt egy kattintásra tőled már csak néhány percen belül olvashatod!