Kezdőlap » Blog » Asztrológia » A tudatosság napja – Nap-Merkúr felső együttállás

2024. szeptember 30.

A Merkúr közeledik a Nappal való felső együttállásra a Mérleg jegyének 8. fokán, ami szeptember 30-án lesz egészen pontosan 23:09-kor. A Merkúr gyorsan halad a Nap körüli útján, úgyhogy az ő esetében fontos a pontos időpont. Ugyanis amíg a Merkúr a Nap szívében van (kazimi), a legerősebb helyzetben van, az elme és az önkifejezés összhangban van, tisztán ráláthatunk és megértetünk egy adott életterületet ebben az időszakban. Általánosságban az emberi kapcsolatok kerülnek fókuszba, egyéni szinten pedig az az életterület, ami a Mérleg jegyében kezdődik. Ez a helyzet addig a néhány óráig érvényes, amíg a Merkúr 17 fokpercen belül áll együtt a Nappal: 09.30. 14:00 – 10.01. 08:00.

Előtte (09.21-től 30. 14 óráig) és utána (10.01. 8 órától) nincs ebben az áldásos helyzetben, hanem a Nap sugarai által elégetett (kombuszta) helyzetben van, és teljesen láthatatlan, amíg el nem távolodik a Naptól 8 fokra október 11-énEz az állapot homályos objektivitást és fokozott szubjektivitást eredményez, főleg a Nappal való együttállás bepontosulásáig. Egy kicsit hasonlít az Oroszlán Merkúrhoz, amikor az egyénben túl erős a ragaszkodás és azonosulás ahhoz, amit gondol vagy hisz, és nem hagy teret mások nézeteinek és véleményének. Mivel a Merkúr a Mérlegben idegen, ez nem javít a helyzetén, ugyanis, ha uralmi helyzetben lenne a Napnak kevésbé lenne hatalma felette. Ezen kívül a Merkúrt akadályozza a Rák Mars is (kvadrátban vannak), az érzelmek vezérelte cselekedetek nem biztos, hogy eredményesek lesznek. Ráláthatunk és megérthetjük a múlt titkait, hozott képességeinket és feladatunkat, mivel a Nap-Merkúr együttállás a lelszálló Holdcsomópont közelében pontosul be.

A Merkúr még október 11. után is egy legyengített zónában halad, míg el nem hagyja a Napot 17 fokra október 29-én. A Nap hatáskörébe kerül a Merkúr ereje és esszenciája, ami tulajdonképpen elkerülhetetlen, mivel sosem kerül a Naptól 28 foknál távolabbra, hiszen ő a kapcsolattartó a tudat és a tudattalan között, viszont a Nap és a Merkúr távolságának növekedésével objektivitásunk is növekszik.

Nem árt ezeket a dátumokat észben tartani, ha fontos döntések előtt állunk! Tehát a megértés szempontjából a legerősebb időszak szept. 30. este, a döntésekkel pedig érdemes megvárni az október végét.

A Merkúr 88 napos ciklusa során kétszer áll együtt a Nappal, egyszer előrehaladó fázisában, mint most, és egyszer hátráló időszakában (alsó együttállás). A felső konjunkció során az alsó retrográd együttállás (2024.08.19.) teljes következményei aktualizálódnak. Így ez az előretörési lehetőség a teljes alkotói szabadság megengedésére, minden lehetséges körülményt megragadva a növekedéshez és terjeszkedéshez, személyesen, szakmailag és kreatívan. Megfelelő időszak, hogy valami újba kezdjünk, elinduljunk egy új úton és kísérletezzünk.

Csillagászati szempontból a Merkúr a felső együttállás során olyan messze van a Földtől, amennyire csak lehet, és a Nap velünk ellentétes oldalán található. Heliocentrikusan a helyzet egy Föld-Merkúr oppozíció. Lehetséges, hogy az embert az akarat és az ego elvakítja, de az is előfordulhat, hogy megdöbben a saját cselekedeteinek zsenialitásától. A Merkúr esticsillagból hajnalcsillaggá válik, a Nap átadja neki a tudattalan aktuális tartalmát, amit fel kellene dolgozni. A felső konjunkció zárja az ún. prométheuszi fázist (amelyre a kíváncsiság, a gyors észjárás és gondolkodás, intuitív megközelítés jellemző). Innentől a Merkúr hajnalcsillagként jelenik meg az égen és a Nap előtt kel fel. A Nappal való alsó együttállás után (12.06.) pedig belép az ephiméteuszi fázisába (jóval megfontoltabb és átgondoltabb időszak), amikor esticsillagként jelenik meg, és a Nap után emelkedik. A Merkúr ciklusának szimbolikájáról részletesen itt oldalon olvashatsz.

Kapcsolódó:
Nap-Merkúr felső együttállás

Örülök, hogy találkoztunk.

Iratkozz fel, hogy minden héten kaphass emailban is fantasztikus tartalmakat. 😉

Mit is?
- Heti megjelent cikkek
- Előrejelzések
- Asztrológiai érdekességek
- Fejlesztések az oldalon
- Kedvezmények

Nem spammelünk! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatunkat.
Bármikor le tudsz iratkozni természetesen.

Érdekelhet...

Friss cikkek

Egy könyv ami csak rólad szól

Közel 5x ennyi információ egy könyvben, az alapismeretektől kezdve, részletes magyarázatokon és ábrákon keresztül mutatja be sorsodat, életutadat. Mindezt úgy, hogy érteni is fogod…

Mindezt egy kattintásra tőled már csak néhány percen belül olvashatod!