Kezdőlap » Blog » Asztrológia » Kos Szuper Telihold

Október 17-én csütörtökön 13:26-kor tejesedik ki a Telihold a Kos jegyének 24°35’-én. Azért Szuperhold, mert pályájának azon részén halad, ami közelebb van a Földhöz, így nagyobbnak látszik és a Telihold intenzív hatása meg inkább fokozódhat.

A Nap a Mérleg jegyéből szemből világítja meg a Kos Holdat. A Telihold egy érzelmi időszak, az újholdkor megkezdett dolgok csúcspontja és olyan dolgok elengedésével jár, amelyek már nem szolgálnak minket. A Kos-Mérleg polaritást kapcsolat tengelynek nevezzük, ahol a Kos az „Én”, a Mérleg pedig a „Te” világát képviseli, itt a fő hangsúly az egyénnek a többi emberrel való személyes kapcsolatára vonatkozik.

A Kos az önérvényesítésről, az akaraterő működtetésről, a harcról, a Mérleg a diplomáciáról és a kompromisszumról szól. A Mérleg Nap diplomatikus, egyenlőségre törekvő és tisztességes energiája révén tudatában vagyunk a kapcsolatok szükségességének és mindennek, ami a fenntartásukkal jár, az alkalmazkodás, a megbeszélés, a kedvesség és a harmónia megteremtése. A Kos Hold viszont önérvényesítő, vezető, bátor és kevésbé tapintatos. A Telihold megvilágítja ezt a konfliktust, és a kettő között kellene megteremteni az egyensúlyt.

Még kb. egy hónapig a szeptember 29-i Mérleg Újhold hatása alatt vagyunk, mely az őszi fogyatkozási időszak részét képezte és a kapcsolatainkat és az igazságosság témakörét helyezte fókuszba. Ez a Telihold egy következő lépést jelenthet ebben a témában egy olyan területen, ami már régebb óta vár a megoldásra, továbblépésre vagy a megvalósításra.

A Teliholdkor alapjában véve felerősödnek az érzelmek, a kardinális Kos Hold esetében még inkább azt érezhetjük, hogy megnövekvő önbizalmunk hatására kezünkbe kell vennünk az életünket és a tettek mezejére lépni, bátor döntéseket hozni és meghúzni a kellő határokat.

Ez egy nagyon különleges és intenzív energiákkal felturbózott Telihold, ugyanis a Kos jegyét uraló Mars és az alvilág urának, a siker és hatalom bolygójának a Plútónak a T-kvadrátjában teljesedik ki. Felerősítve ezzel a feszültséget, felkavarva az állóvizet, az érzelmeket, a régóta felszín alatt levő nehezteléseket, sértettséget és haragot, mind egyéni mind kollektív szinten. A Mars és a Plútó majd csak november 3-án kerülnek pontosan szembe egymással, de a Telihold bekapcsolja minkét bolygó energiáját.

Lehet, hogy mélyebbre kell lemenni lelki szinten, és szembenézni saját önvalónkkal, a mélyre lenyomott és nemkívánatos lelki tartalmakkal. Ezáltal megtapasztalunk némi kellemetlenséget vagy fájdalmat, de ahogy már Jung is mondta, a tudatosodás nem járhat fájdalom nélkül. Viszont, ha ezt vállaljuk, akkor végre kimozdulhatunk azokból a berozsdásodott helyzetekből, melyekre nem tudtunk megoldást találni, vagy egyszerűen nem volt elegendő ráhatásunk vagy bátorságunk lépni.

Mivel a Nap és a Hold, a Mars és a Plútó egy kardinális nagykeresztet alkotnak, melyek ellentétes elveket képviselve halmozzák fel és zárják magukba az energiákat, meg kell találni az egészséges kivezetési formákat, ellenkező esetben frusztrációt okoznak. Ahhoz, hogy ne torkolljon agresszív kitörésekbe, harcba és erőszakba, hanem meghozza a gyógyulás és újjászületés lehetőségét, egyrészt uralkodni kell magunkon és nem szabadjára engedni az indulatokat, és megbántani másokat, másrészt tudatosítani kell, hogy csakis mi magunk felelünk sorsunkért ezért senkit nem érdemes hibáztatni, ha nem úgy alakul az életünk, ahogy szeretnénk. Minden negatív helyzetet és még a betegségeket is mi magunk hozzuk létre, bármennyire is kiábrándító ezzel szembesülni.

Érdemes elengedni vagy inkább úgy fogalmazok, hogy másképp ránézni és másképp kezelni – mert van, amit nem lehet elengedni és van, aki nem képes elengedni, ha zsigerileg benne van a ragaszkodás ösztöne – végre azokat a mintákat, hiedelmeket, melyeket akár gyerekkorunkból hozunk, akár mi magunk alakítottunk ki, és negatív módon befolyásolják az életünket. A családi mintákkal kapcsolatosan, nézzünk rá másképp édesanyánkra és édesapánkra, mert ők csak úgy tudtak működni, ahogy és amit képvisel a mi Holdunk és Napunk. Ezért van az, hogy egy családban minden gyerek másképp érzékeli és éli meg a szüleit. A gyerekkori minták és beidegződések felelnek azért is, ahogy működünk majd a későbbi, felnőttkori kapcsolatainkban.

De nem csak a családi, hanem egyéb emberi kapcsolatainkra, sőt a biztonsággal, stabilitással való viszonyunkra is ez vonatkozik. A Mérleg ura a Vénusz a Skorpióban, annak is anaretikus fokán szemben áll a hátráló Bika Uránusszal, kétféle megoldást mutatja a kiutat a megrekedtségből. Az egyik, hogy megváltoztatjuk ezeket a kapcsolódási mintákat, másképp állunk hozzá, a másik, bármilyen furcsán is hangzik, de korlátokat állítunk fel magunknak, mert csak így lehet hosszú távon kapcsolódni egymáshoz, egyébként a kötődés lazul és a vége az elválás lesz, mert az uránuszi állandó kielégületlenség újabb és újabb kapcsolatok iránt kelti fel az érdeklődésünket, ahol sosem fogjuk átérezni a megérkezettség érzését, a stabilitást és biztonságot végképp nem, és az is lehetséges, hogy a kezdeti eufória után egy nehezebb pályán találjuk magunkat. Belül kellene felszabadultnak érezni magunkat és nem kívül!

A Vénusz szextilt alkot a Plútóval és trigont a Neptunusszal, a feltétel nélküli szeretet érzése lágyíthat a markáns energiákon. Ugyanakkor érzéseink még intenzívebbek és mélyrehatóbbak lehetnek, jobban átérezhetjük a kapcsolat rejtett dimenzióit is.

A Nap és a retrográd Jupiter triogonja is oldja a feszültséget, és felhívja a figyelmet arra, hogy a döntéseidet alaposan gondold át és légy hű és hiteles önmagadhoz. A Mars pedig szextilt alkot az Uránusszal, ami segít kizökkenteni egy helyzetből, vagy felfrissíti életed adott területét.

Az állócsillagok is kitüntetett szerepet játszanak ebben a Teliholdban, csak röviden róluk, mert van néhány és már így is hosszú a cikk.

A Nap együttáll a Szűz csillagkép, aki a termékeny és gyümölcsöző Istennő archetípusát, a tudás és éleselméjűség szimbólumát képviseli, legfényesebb csillagával a Spicaval (Mérleg 24°10’), és egy ragyogó ötletre, egy új megoldásra hívja fel a figyelmet.

A Mars együttáll az Ikrek csillagkép béta csillagával a Polluxszal (Rák 23°33’). Az Ikrek csillagép a polaritás fogalmát képviseli, ahol Pollux az esti csillag, a tolvajokat és a sötétséget képviselte (párja Castor pedig a hajnalcsillag és a lovas, ő képviselte a fényt). Ez a kapcsolódás az árnyék, a személyiségünk rejtettebb, sötétebb részeinek tudatosítására hívja fel a figyelmet. Nem megszüntetni kell, ahogy a hozott mintákat sem lehet semmissé tenni, hanem a hozzá való viszonyulást kell megváltoztatni. Kicsit megengedni és kiengedni a kevésbé „jó” aspektusokat is, ugyanis ezzel csökkenthető az árnyékrész és annak destruktív hatása.

A Jupiter mivel hátrálni kezdett még mindig az Orion bal vállán lévő csillaggal a Bellatrixszal (Ikrek 21°17’) áll egyvonalban, aki a sikert képviseli, de csak akkor, ha képes vagy szembenézni személyiséged árnyékos oldalával.

Az Uránusz pedig az Algol a Perzeusz csillagkép béta csillagának társaságát élvezi, ő is még egy jó darabig egyvonalban áll vele. Az Algol, a démoncsillag a hatalmas női erőt és potenciált foglalja magában, melynek hatására megnövekedhet a szabadságvágy és fellázadhatunk az aktuális rendszer, főleg az igazságtalanság ellen és lesznek olyanok, akik megpróbálják átvenni a hatalmat egy közösség felett.

A Vénusz pedig egyvonalban áll a Kentaur csillagkép (aki egy tehetséges tanítót és gyógyítót szimbolizál, mély sebbel, amely az öntudat személyes katalizátorává válik) legfényesebb csillagával a Tolimannal (Skorpió 29°47’), hogy világnézetünk és meggyőződéseink megkérdőjeleződjenek.  

Minden út Rómába vezet, vagyis saját magunkba befele, minden belőlünk indul ki, tehát, ha meg akarjuk érteni a közvetlen környezetünket, a történéseinket, akkor először magunkban kell mélyre ásni. Nem csak a bolygók, hanem az állócsillagok is ezt szimbolizálják, nem kerülhetjük el ezeket a lépéseket. A megváltót nem kívül kell keresni, csak mi válthatjuk meg magunkat, ahogy másokat sem tudunk megmenteni, esetleg irányt mutatni és segíteni, ha kérik.

Tehát ebben a Szuper Teliholdban is óriási potenciál rejlik, mint ahogy mindenkiben van egy vagy több adottság és képesség, amit anélkül, hogy egymáshoz viszonyítanánk magunkat, érdemes kihasználni és örömünket lelni benne.

Kapcsolódó:

Vénusz – Spica együttállás
Jupiter-Bellatrix együttállás
Mars-Uránusz-Algol együttállás
Castor és Pollux (Ikrek csillagkép)

Örülök, hogy találkoztunk.

Iratkozz fel, hogy minden héten kaphass emailban is fantasztikus tartalmakat. 😉

Mit is?
- Heti megjelent cikkek
- Előrejelzések
- Asztrológiai érdekességek
- Fejlesztések az oldalon
- Kedvezmények

Nem spammelünk! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatunkat.
Bármikor le tudsz iratkozni természetesen.

Érdekelhet...

Friss cikkek

Egy könyv ami csak rólad szól

Közel 5x ennyi információ egy könyvben, az alapismeretektől kezdve, részletes magyarázatokon és ábrákon keresztül mutatja be sorsodat, életutadat. Mindezt úgy, hogy érteni is fogod…

Mindezt egy kattintásra tőled már csak néhány percen belül olvashatod!